Klik hier voor de webversie

Nieuwsbrief 30 Oktober 2018

Onvrijwillige zorg thuis mag onder voorwaarden!

 

Mag onvrijwillige zorg in de toekomst ook bij thuiswonende ouderen met dementie toegepast worden? Tot nu toe was dit nog onduidelijk. In de zomer stuurde de minister een aanvulling op de Wet zorg en dwang naar de Tweede Kamer. Hierin staat onvrijwillige zorg (inclusief fixatie en insluiting) ook thuis toegepast mag worden, maar wel met extra zorgvuldigheidseisen.

 

Klik hier voor het volledig artikel

Mogen wij voorstellen als nieuw lid van de keten Dementie Twente: Home Instead

 

Zorgverleners (CAREGivers) van Home Instead Thuisservice Enschede bieden senioren gewenste en persoonlijke ondersteuning in hun vertrouwde thuisomgeving.

 

Enschede - Op 13 augustus 2018 is Marco Elferink gestart met een eigen Home Instead Thuisservice vestiging voor senioren in de regio Enschede. De kern van het Home Instead concept is persoonlijke aandacht die, met deze nieuwe vestiging, wordt geleverd aan senioren in de gemeenten Enschede, Losser en Haaksbergen. CAREGivers van Home Instead Thuisservice zorgen ervoor dat senioren zo lang mogelijk zelfstandig, gezond en onafhankelijk in hun vertrouwde thuisomgeving kunnen blijven wonen. De vestiging van Marco Elferink is de 24e vestiging van Home Instead in Nederland.

 

CAREGivers (zorgverleners) van Home Instead Thuisservice bieden ‘metgezelschap’, hulp in & om huis en persoonlijke verzorging. De ondersteuning die wordt verleend is aangepast aan de persoonlijke behoefte en afgestemd op de specifieke individuele wensen van de klant en zijn of haar omgeving. Daarnaast bieden zij ook meer intensieve ondersteuning in de laatste levensfase, begeleiding bij dementie en andere chronische aandoeningen. 

Eigen onderneming

“Je gunt het toch iedereen om zo lang mogelijk thuis te kunnen blijven wonen, ook als dagelijkse dingen niet meer vanzelf gaan. Als senior wil je zelf kunnen bepalen welke ondersteuning goed bij jouw leven past . Dit heb ik ook ervaren in de afgelopen 20 jaar in mijn werk als audioloog waarbij ik veel heb gesproken met senioren. Wat elke keer ter sprake komt is dat senioren graag zo lang mogelijk zelfstandig wil blijven functioneren in de eigen vertrouwde omgeving. Met de dienstverlening van Home Instead kunt u blijven kiezen. U houdt de regie over welke zorg u wenst, waar en wanneer.” 

 

Welbevinden “Zo ondersteunen wij niet alleen de klant, maar ook de dierbare naasten. Mijn doel is om het welbevinden van de klant te vergroten. Ik vind het daarom belangrijk dat de klant zelf bepaalt hoe wij hen kunnen ondersteunen. Onze dienstverlening gaat uit van de persoonlijke wensen van de klanten. Zij bepalen welke ondersteuning nodig is, op het gewenste moment en door de CAREGiver die zij zelf willen.  Wij zijn er voor u! Van 1 uur per week tot 24 uur per dag, 7 dagen in de week.”

Zo lang mogelijk thuis

Uit onderzoek blijkt dat zowel de thuis- als uitwonenden betere zorg willen. Meer persoonlijke en langdurige aandacht, zorg op het moment dat het hen uitkomt én een eigen inbreng over de zorg die ze nodig hebben. Om de kosten van zorg terug te dringen zet de overheid sterk in op het zo veel en zo lang mogelijk thuis laten wonen van ouderen. Verzorgings- en verpleeghuizen verdwijnen grotendeels; alleen senioren met een hoge zorgvraagindicatie komen nog voor dergelijke opvang in aanmerking.

 

Home Instead Thuisservice

Home Instead Thuisservice is een niet-medische dienstverlener voor senioren. Home Instead Thuisservice Nederland maakt onderdeel uit van Home Instead Senior Care, ’s werelds grootste dienstverlener op dit gebied en actief lid van the World Dementia Council. Ruim 65.000 professioneel getrainde CAREGivers in veertien landen verlenen jaarlijks ruim 50 miljoen uur dienstverlening aan (voornamelijk) ouderen. Home Instead Thuisservice Nederland heeft 24 vestigingen waarvan twee eigen en 22 franchise.

_________________________________________________________________________________

 

Noot voor de redactie:

Wilt u meer informatie of beeldmateriaal ontvangen, dan kunt u contact opnemen met Marco Elferink via 

053-30 30 122  of 06 12 91 24 93 of mailen naar: info.enschede@homeinstead.nl

Mogen wij voorstellen als nieuw lid van dementie Twente: Wonen bij September

 

Wonen bij September – vanaf januari 20 appartementen voor ouderen met geheugenproblemen in Nijverdal

 

In Twente is begin 2019 een nieuw woonhuis voor ouderen met geheugenproblemen. Vanafr 2 januari kunnen ouderen met bijvoorbeeld dementie terecht bij Wonen bij September in Nijverdal. In totaal komen er twintig appartementen in het nieuwbouwpand aan de Salomonsonstraat.

 

Bewoners van September kunnen het leven voortzetten zoals ze dat gewend zijn. Bij September Nijverdal is genoeg ruimte voor de hobby’s van de bewoners, zoals schilderen, tuinieren in de eigen grote tuin of muziek luisteren. De verschillende woonkamers zijn zo ingericht dat bewoners buiten hun appartement een huiselijke, rustige omgeving hebben. De appartementen kunnen de bewoners helemaal zelf inrichten. 

 

De deuren van het woonhuis staan altijd open en de familie is altijd welkom, voor een kop koffie of om mee te eten. Dagelijkse bezigheden als boodschappen doen, koken en de was vouwen worden samen met de bewoners gedaan. Tegelijkertijd is er vanzelfsprekend kwalitatief goede 24-uurszorg. 

 

Heidi Cruiming is de leidinggevende van het woonhuis. Zij werkt al een paar maanden aan een warm, gezellig en liefdevol thuis voor de ouderen: “In Nijverdal kan ik nu deel uitmaken van deze prachtige organisatie. Ik wil dat in Nijverdal een huis komt waar je het warme hart van September direct voelt. Daar ga ik voor! Ik voer bijvoorbeeld nu veel gesprekken met andere zorgverleners, maar ook ben ik druk bezig met het uitzoeken en aanschaffen van een deel van de inboedel voor het huis, we hebben straks natuurlijk wel potten en pannen nodig, en borden om van te eten.”

 

September heeft al zeven andere huizen, waaronder ook in Twello en Apeldoorn. Wonen bij September kan met een CIZ-indicatie 4 of 5. Meer informatie kunt u vinden op www.wonenbijseptember.nl. Of bekijk de foto’s van leven bij September op www.facebook.com/wonenbijseptember.

Wij willen jullie attenderen op een leuke voorstelling: "Harmonie en Symfonie prikkelen uw brein".

Deze voorstelling zal plaatsvinden op 24 november om 20 uur. Kaarten zijn te bestellen via:

www.concordiahengelo.nl

www.hot-harmonie.nl

 

Het wordt een bijzondere belevenis, met een actieve benadering naar bezoekers toe.

 

Muziek raakt je, doet iets met je. Je wordt er, vrolijk, verdrietig, vertederd, verwonderd, blij, gelukkig, angstig, ontspannen en noem maar op!

Zorgprogramma dementie en ondersteuning dementiezorg voor elkaar

Vanuit Dementie Twente is de wens om per gemeente inzichtelijk te maken welke voorzieningen en diensten er beschikbaar zijn voor mensen met dementie en hun naasten. Dit in de vorm van een zorgzoeker. Voor dit project is een ondersteuningsaanvraag gedaan bij dementiezorg voor elkaar en deze is gehonoreerd. Het project zal met 100 uur worden ondersteund door een adviseur van dementiezorg voor elkaar. Het laatste stuk van het zorgpad dementie heeft overlap met palliatieve zorg. Hierin zoeken we met het netwerk palliatieve zorg de verbinding en samenwerking. Dit zodat het product zo breed en effectief mogelijk kan worden ingezet.

 

We gaan starten in de gemeente Oldenzaal. Alle andere gemeenten gaan spoedig volgen. Als je interesse hebt om hierin mee te denken dan horen wij dit graag. We hebben jullie hulp nodig om de zorgzoeker goed gevuld te krijgen! Dus heel erg graag!! Je kunt je aanmelden bij Loes Heerts l.heerts@dementietwente.nl

Sarah Blom bekend van Dag Mama heeft een boek uitgebracht. Dit boek hebben we besteld voor onze Dementotheek.

Via deze link kun je het boek ook zelf bestellen.

De titel van het boek is: 

 

Je bent toch mijn dochter?

Scholingsprogramma 2019

Ine en Loes zijn gestart met het vormgeven van het scholingsprogramma 2019. Wij vinden het ontzettend belangrijk om aan te sluiten bij wat de professionals willen leren. Daarom horen wij heel graag welke onderwerpen jullie aan bod willen laten komen. Voor 2019 willen wij minimaal 6 scholingen verzorgen. De onderwerpen welke nu al reeds bij ons binnen zijn zijn: sexueel misbruik (rechtspositie mens met dementie), leefwereld mantelzorger, Ethiek, Wet zorg en dwang, parkinson en dementie. Ook als je tips voor ons hebt voor insprirende sprekers, docenten, workshops oid dan laat het ons weten!

 

Wij zijn bezig met het inregelen van het kunnen geven van scholingen welke geaccrediteerd kunnen worden. Dit is een grote wens van de zorgprofessionals.  Voor 2019 hopen wij dit ingeregeld te krijgen.

 

Dus heb je een onderwerp waar je graag wat over zou willen leren??? Lever het ons aan!!

Presentatie Expertiseprofiel Casemanagement dementie door Sociaal Werk/Zorg

In de vorige nieuwsbrief stond onderstaand bericht. Wij hebben echter bericht ontvangen dat deze bijeenkomst niet door gaat.

 

Op donderdag 8 november is er een bijeenkomst voor ketenregisseurs van Dementie Netwerk Nederland.

Tijdens deze bijeenkomst zal er een feestelijke presentatie zijn van het Expertiseprofiel Casemanagement dementie door Sociaal werk/Zorg.

casemanagers met ene maatschappelijke achtergrond zijn heirbij uitgenodigd.

Mochten julie belangstelling hebben om daarbij aanwezig te zijn, laat het ons dan even weten.

De bijeenkomst is in verpleeghuis Bartholomeus te Utrecht.

Tijd; 18.30-20.00 uur

     

Dementie is meer dan vergeten
Wilt u liever geen berichten van Dementie Twente ontvangen, klik dan hier om u af te melden.